RSS

Over De wereld aan boeken

[lang_nl]omslag-wereld-aan-boeken.JPGDe naam van deze website, die wordt onderhouden door Gerda Huisman ( hoofd afdeling Bijzondere Collecties van de UB Groningen), is dezelfde als die van de tentoonstelling van de ‘schatten van de UB’, die in 1987 te zien was ter gelegenheid van de opening van het huidige bibliotheekgebouw.

In deze virtuele Wereld aan boeken presenteren we onderdelen van de bijzondere collecties, zowel boeken als verzamelingen. Een deel daarvan staat ook in de gedrukte tentoonstellingscatalogus, maar in de nu gebruikte vorm kunnen we meer informatie bieden, met name door te linken naar andere vindplaatsen, en afbeeldingen toevoegen.

De gedrukte catalogus was op een gegeven moment af, maar deze Wereld aan boeken zal voortdurend worden aangevuld, niet alleen met nieuwe bijdragen maar ook met toevoegingen en correcties op bestaande presentaties.

Opmerkingen en aanvullingen zijn welkom en kunnen worden ingestuurd via de knop ‘Reacties’ in de rechtermarge van de hoofdpagina.

gezicht-op-groningen.jpg

De illustraties die steeds onder de naam van deze website verschijnen, zijn details van bovenstaand gezicht op Groningen, dat voorkomt in het album amicorum van de rechtenstudent Friedrich Ludwig Helder. Het is onderdeel van de bijdrage van Carl Christoff von Walwitz, die zich op 22 september 1632 aan de universiteit te Groningen liet inschrijven.

groningen-gezicht-op-opening.jpg

Zijn albuminscriptie is gedateerd 18 juni 1639. Dit album werd in juni 2006 aangeboden door het Brusselse veilinghuis The Romantic Agony en is afgebeeld in catalogus no. 30 (omslag en p. 131). Het boekje is niet door de UB verworven.

[/lang_nl]